27. godišnjica Zaustavljanja tenkova u Murskom Središću

U najsjevernijem gradu Republike Hrvatske danas se obilježila 27. godišnjica zaustavljanja tenkova Jugoslavenske narodne armije. Za sve građane Murskog Središća i okolnih mjesta to je povijesni događaj kojeg su prenijeli svi svjetski mediji. Građani su svojim tijelima zaustavili oklopnu kolonu JNA u njenom pohodu na susjednu Sloveniju i tako pobijedili kolonu tenkova. Obilježavanju, koje se odvijalo kod Veterinarske stanice u Murskom Središću gdje je i zaustavljena kolona tenkova, prisustvovali su izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Zdravko Jakop, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, potpredsjednik Gradskog vijeća Kristijan Antolović, načelnik Policijske postaje Mursko Središće Miljenko Vrbanec, načelnici susjednih općina, direktori javnih poduzeća, ravnatelji institucija, članovi DVD-a s područja grada, gradski vijećnici, predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Međimurske županije Mladen Tkalčec, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat i ogranka Mursko Središće Mladen Kerovec, vojnici Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade iz Bjelovara, župnik Tomislav Antekolović, Rudarski zbor, mažoretkinje i društvo žena te ostali gosti.

„Meni je srce puno ponosa, vjerujem da i vama. Danas je jako važno te trenutke i događaj koji se dogodio prije 27 godina prenositi i slaviti. Puno naših Međimuraca je poginulo u ono vrijeme i zato njima u čast i danas i iduće godine i za deset godina moramo čuvati ovaj dan ponosa. Tenkovi koji su išli prema Sloveniji išli su prema našim prijateljima i mi to zbog toga jednostavno nismo htjeli dopustiti. Sam centar grada bio je ugroženi te je bila čista i jasna namjera da svoje očuvamo, obranimo i nedamo. Hvala svima koji su obranili i hvala svima koji čuvate lijepu našu domovinu kako bi bila još ljepša, još bolja i kako bismo svi u njoj mirno živjeli.“ – istaknuo je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.

Prisutnima se obratio i sudionik ovog povijesnog događaja i zapovjednik tadašnje policije u Murskom Središću Zvonimir Rihtarec koji je iznio: „U ovo naše mjesto prije 27 godina došla je jedna sila koja je bila jaka i mislila je da može učiniti sve što želi, a drugi da ostanu pokorni i da samo slušaju. Međutim su se prevarili jer se narod ovdje okupio organizirano i kao jedno kako bi ih zaustavili. Danas se teško sjetiti svih detalja iz onog vremena ali moram kazati da smo učinili veliku stvar za čitavu županiju te smo na to jako ponosni.“

Župan Međimurske županije također se obratio okupljenima te je naveo: „Čestitam vam i zahvaljujem što ste se danas okupili na ovom danu koji je doista veliki ne samo za Mursko Središće već i za cijelu županiju i Hrvatsku. Vjera, zajedništvo i solidarnost temelj su međimurskog naroda. Tog dana pobijedila je solidarnost prema vlastitom životu i vlastitoj domovini, a još više solidarnost prema tuđem životu i tuđoj imovini.“

„Meni stvarno čini i čast i zadovoljstvo i ove godine biti ovdje s vama te vas pozdraviti u ime potpredsjednika Vlade i ministra gospodina Krstičevića. Puno puta u životu smo naučili da se u životu ne broje samo tehnička sredstva već i osobine čovjeka. U ovom događaju svjedočimo da stvari počivaju na ljudima i to je ono čega se moramo sjetiti. Potrebno nam je veliko srce i zajedništvo koje smo imali u ono vrijeme kako bismo izgradili sve ono što trebamo izgraditi u modernoj i suvremenoj Hrvatskoj državi.“ – iznio je državnik tajnik u Ministarstvu obrane RH Zdravko Jakop.

Nakon pozdravnih govora prisutni su položili vijence i zapalili svijeće u čast svim poginulim braniteljima. Mimohodom kroz centar grada, kojeg su predvodili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Mursko Središće i Gradski puhački orkestar Mursko Središće, krenulo se prema spomeniku braniteljima Piramida gdje je župnik Tomislav Antekolović izrekao blagoslov i molitvu te gdje su se također položili vijenci i zapalile svijeće. Grad Mursko Središće nakon svečanog dijela sve uzvanike počastio je prikazivanjem autentičnog filma o zaustavljanju tenkova i domjenkom ispod šatora na šetnici uz rijeku Muru, a povodom manifestacije „Ljeto uz Muru 2018.“ koja je u tijeku.

Mapa

Društvene Mreže

Facebook

Vaša fotografija

Pošaljite nam Vaše fotografije koje zaslužuju svoje mjesto na web stranici turističke zajednice

info@tz-ms.hr

Suradnja

Uključite se u programe Turističke Zajednice Mursko Središće

info@tz-ms.hr