Bespoštedna borba kuhačama na ribnjaku Zalešće

10.08.2015

Iako Gradski kotlić koji se svake godine održava u sklopu „Ljeta uz Muru“ nema službeno natjecateljski karakter, ipak je važno koga će kuloari i prisutni novinari navesti kao jednog od najboljih. Prošle godine ta je čast, prema mišljenju uglednog međimurskog novinara Stjepana Mesarića, pripala ekipi Muralista, pa oni ove godine ništa nisu htjeli prepustiti slučaju te su angažirali profesionalnog kuhara iz Ljubljane.

Boris Bračko, Središćanac koji živi u Sloveniji jedan je od njihovih boljih kuhara i radi u uglednom restoranu u glavnom gradu naših susjeda. Njegovim angažmanom od strane Muralista Gradski kotlić je polako ušao u „profesionalne vode“ što se nije dopalo vječitom veseljaku i izvrsnom amaterskom kuharu Pavelu Ribariću-Paliju, koji godinama kuha za planinare Bundeka. Uputio je Pali oštar prosvjed organizatorima, no nakon vijećanja Vrhovnog i Ustavnog žirija Gradskog kotlića, njegov je prigovor odbačen kao neosnovan jer u pravilima nije navedeno da je profesionalcima zabranjeno kuhanje. Za kaznu je Pali morao Muralistu donirati mljeveni crveni biber i nekoliko litara vina, a na kraju je bio prisiljen pojesti porciju izvrsnog Borisovog ciganskog gulaša.

Jedno od boljih jela, iako su sva bila odlična, danas je skuhao Rudarski zbor na čelu s njihovom prvom kuhačom Rajkom Bogdanom. Izgleda da Rajko, inače profesionalni vatrogasac, kada ne spašava ljude od poplava i požara, kod kuće neumorno vježba u kuhinji, što se sigurno dopada njegovoj supruzi. Rudarski zbor je na meniju imao originalni bograč rađen na prirodan način, bez brašna, koje su koristile gotovo sve ostale ekipe da bi zgusnule svoje jelo. Možemo i reći da je za njihovim stolom bilo najveselije jer kada se na istom mjestu nađu Šprle, Bek, Pek i Cipi, švercanja u ispijanju gemišta nema.

Na kotliću je kuhalo 30 ekipa pa ih nećemo pojedinačno nabrajati, a možete ih vidjeti na fotografijama koje donosimo. Gladnim Središćancima podijeljeno je oko 1.500 porcija gulaša, graha, bograča, riblje juhe i ostalih kotlićkih specijaliteta. Od ovoga je jedini iskočio Ćufta koji je na tanjuru za kotlovinu ispržio fenomenalne murske ribice, a recept njihove pripreme nikome nije htio dati.

Gradski kotlić i ove se godine pokazao kao najposjećeniji događaj „Ljeta uz Muru“. U prekrasnom ambijentu ribnjaka Zalešće, u prirodi i izvrsnim jelima uživalo je blizu dvije tisuće ljudi. Stotine automobila bilo je parkirano već na samom početku ceste prema ribnjaku pa sve do Icojove grabe. Građani su pristizali od jutra, a oni najuporniji zadržati će se uz ples, pjesmu, a neki i uz kupanje, do večernjih sati.

(rt, foto Tin Tomanić)
izvor: muralist.hr

Galerija fotografija

Vaša fotografija

Pošaljite nam Vaše fotografije koje zaslužuju svoje mjesto na web stranici turističke zajednice

info@tz-ms.hr

Newsletter

Saznaj sve važne informacije vezane za Turističku Zajednicu putem emaila

PRIJAVI SE

Suradnja

Uključite se u programe Turističke Zajednice Mursko Središće

info@tz-ms.hr