Crni spust murskih ladji – utapljanja, prevrtanja, epileptički napadi

24.06.2015

Ovog vikenda, jučer i danas, održan je tradicionalni 13. međunarodni Spust murskih ladji. Na spustu je učestvovalo više od stotinu avanturista iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske. Sve je započelo u subotu u austrijskom Cmureku, a danas će završiti u hrvatskom Dekanovcu. Prvi dan spusta okončao je u Žabniku gdje su nakon velike zabave učesnici prespavali i danas ujutro u 8 sati nastavili plovidbu prema Murskom Središću.

Na gradskoj šetnici i lučici sudionike je dočekalo mnoštvo građana, veslači su ladje parkirali uz obalu Mure, zaposjeli sva mjesta u beach baru Trska i okolnim kafićima te se uz prigodni kulturno-umjetnički program družili sa mještanima i malo odmorili. Sve prisutne na svojstven način zabavili su tamburaši i folkloraši Hrvatskog kulturnog društva „Pomurje“ iz Lendave, dok ih je gradonačelnik Dražen Srpak pozdravio i zaželio ugodan boravak u našem gradu.

U 10,30 sati spust je nastavljen plovidbom prema Podturnu, ušću Kerke kod Mađarske i Dekanovcu gdje će se održati veliki završetak ove tradicionalne murske manifestacije.

Ovaj spust biti će upamćen i po nesrećama koje su ga pratile. Kako javlja HGSS iz Čakovca, prilikom spusta kod skele u slovenskom mjestu Melinci došlo je do prevrnuća rafta osmeročlane posade iz Mađarske kada se čamac zabio u skelu. Ženska osoba stara 44 godine koja nije ni imala zaštitni prsluk potonula je, ali je brzom intervencijom spašavatelja izvučena iz Mure, no bez vitalnih znakova života. Nakon reanimacije povratile su joj se osnovne životne funkcije. Predana je HMP Murska Sobota, a liječnik je nakon provjere potvrdio da je van životne opasnosti. Također saznajemo da je jedan učesnik pretrpio epileptički napad i prema informacijama koje za sada imamo uspješno se oporavlja te se pretpostavlja da će se priključiti ostalim sudionicima u nastavku puta.

Spust su osiguravali pripadnici HGSS-a Stanice Bjelovar i Čakovec sa osam svojih članova i dva plovila.

(R. Tomanić, foto A, Jurak , R. Tomanić, D. Srpak)
izvor: muralist.hr

Galerija fotografija

Newsletter

Saznaj sve važne informacije vezane za Turističku Zajednicu putem emaila

PRIJAVI SE

Suradnja

Uključite se u programe Turističke Zajednice Mursko Središće

info@tz-ms.hr

Društvene Mreže

Facebook