Gradonačelnik Grada Mursko Središće prisustvovao obilježavanju "Turi vjernosti" i Dan Hrvatov

30.06.2015

REPUBLIKA HRVATSKA
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
GRAD MURSKO SREDIŠĆE
GRADONAČELNIK -
Mursko Središće, 29.06.2015.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće prisustvovao obilježavanju „Turi vjernosti“ i dan Hrvatov

Poštovani.

Općina Narda je bila druga postaja za Plajgorom u „Turi vjernosti“ koja je pokrenuta prije četiri godine u suradnji s Društvom za očuvanjem tradicije „György Klapka“, kao obilazak i posjet svim hrvatskim i njemačkim naseljima, većinom u Pinčenoj dolini, koja su poslije I. svjetskog rata po Trianonskoj pogodbi dodijeljena Austriji. Nezadovoljstvo, prosvijedi stanovništva, hrabra vjernost tadašnjih Hrvata i Nijemaca u mađarskim selima daleko se čulo, a pred komisijama austro-mađarskog razgraničenja, stanovništvo se izjasnilo kojoj zemlji žele pripadati. Sva spomenuta naselja vraćena su Mađarskoj 10.01.1923.g., a naselje Plajgor, 08.03.1923.g. i Petrovo Selo 09.03.1923.g.
Sedam zapadno mađarskih naselja (Petrovo Selo, Narda, Gornji Četar, Hrvatske Šice, Plajgor, Pornova i Keresteš) na incijativu ministra obrane dr. Csabe Hende i parlamentarnog zastupnika Petara Agha, dobilo je zakonom priznatu časnu titulu „Communitas fidelissima“ („Najvjernije selo“) kao vječna zahvala za vjernost mađarskoj domovini.
U subotu 27. lipnja 2015. godine ministar obrane dr. Csabe Hende predao je časnu titulu „Communitas fidelissima“ načelnici Općine Narda Krisztini Glavanich. Svečanoj dodijeli titule prisustvovao je i počasni građanin Općine Narda gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak. Po dodijeli titule ministar obrane, načelnica i zamjenica načelnice Općine Narda položili su vijence ispred spominka Priključenja.

Dan kada se obilježava događaj „Tura vjernosti“, ujedno općina Narda slavi i Dan Hrvatov. Tom prigodom u 15,00 sati na nogometno igralištu organiziran je kulturni program na kojem su sudjelovali KUD „Mladost“ Odra Zagreb, KUD „Mura“ Mursko Središće, pjevački zbor i tamburaški orkestar iz Narde, koji su ujedno predstavili svoj prvi CD pod nazivom „Od srca iz Narde“.

Za kraj proslave održan je koncert Gazdi, na kojem su gradonačelnik Dražen Srpak i predstavnici UHVDR ogranak Mursko Središće, u znak zahvale i prijateljstva načelnici poklonili zastavu RH.

GRADONAČELNIK:
Dražen Srpak

Galerija fotografija

Društvene Mreže

Facebook

Vaš prijedlog

Pomozite nam da zajedno poboljšamo web stranicu Turističke zajednice

info@tz-ms.hr

Vaša fotografija

Pošaljite nam Vaše fotografije koje zaslužuju svoje mjesto na web stranici turističke zajednice

info@tz-ms.hr