Predstavljene plutajuće fotografije i Panonska riba u Gradskoj lučici

07.08.2015

učer su Središćanci uživali u fotografijama poznatog čakovečkog fotografa Damira Klaića Ključa kao i instalaciji Panonska riba slovenskog umjetnika Roberta Juraka. Plutajuća izložba fotografija bila je postavljena u gradskoj lučici i to prvi put u Međimurju na rijeci Muri. Ovaj kulturni događaj odvijao se u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2015.“

Robert Jurak slovenski je umjetnik iz Logarovci kod Ljutomera. Bavi se dizajnom, kiparstvom, slikarstvom, glazbom, filmom, fotografijom, ART oblikovanjem i još mnogim drugim djelatnostima. Kip Panonske ribe ili točnije kostur izradio je kako bi upozorio na današnju situaciju u društvu koju moramo promijeniti na bolje. U izradu ribe uložio je 200 sati rada kroz dva mjeseca, a skulptura je teška više od 600 kilograma.

Damir Klaić-Ključ rođen je 1964. godine u Starim Perkovcima kod Slavonskog Broda. Školuje se u Čakovcu i Varaždinu gdje 1983. godine završava srednju grafičku školu. 1984./1985. upisuje fakultet organizacije i informatike FOI u Varaždinu. Sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća počeo se baviti fotografijom, a zatim i grafičkim dizajnom. Dobitnik je Nagrade mladosti za likovno stvaralaštvo u Čakovcu 1989. Oblikovao je plakate za kazališne družine, sudjelovao je u reklamnim kampanjama modnih marki Levi”s , Di Caprio i Angel, radio fotografije za monografije likovnih umjetnika i raznovrsne publikacije Grada Čakovca ( 1987. -2010.).

Publicirane su mu autorske mape fotografija Otok između Mure i Drave (2006.) i Međimurski pilovi ( 2010.). Foto monografija Grada Čakovca (2005.). Samostalno je izlagao grafike, plakate i fotografije više od četrdeset (44) puta u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, i Velikoj Britaniji. Sudjelovao je na više od dvadesetak (25) skupnih žiriranih izložbi u domovini, Sloveniji i Mađarskoj. Nakon 2010. bavi se konceptualnom fotografijom, fotoperformansima i instalacijama. Živi u Čakovcu.

Njegove plutajuće fotografije dio su fotografske predstave (performasa) koja računa sa snagom naslijeđenih značenja simbola i instinktivnom potrebom za mistikom, iako je ovaj postupak prije demistifikacija fotografije nego obrnuto. Ali bizarnost postave daje mu ezoteričan kontekst. (ULUPUH)

(rt, foto Tin Tomanić)
izvor: muralist.hr

Galerija fotografija

Newsletter

Saznaj sve važne informacije vezane za Turističku Zajednicu putem emaila

PRIJAVI SE

Društvene Mreže

Facebook

Vaša fotografija

Pošaljite nam Vaše fotografije koje zaslužuju svoje mjesto na web stranici turističke zajednice

info@tz-ms.hr