Skrb za psa

18.06.2014

Psi su prve udomaćene životinje među sisavcima. Ljudi su ih pripitomili prije otprilike 12000 godina. Sve pasmine pasa potječu od vuka (Canis lupus). Pas je čovjekov najbolji prijatelj. Pas ponekad može biti izvor zaraznih bolesti zajedničkih psu i čovjeku (zoonoze), a kao najvažniju i najopasniju treba istaknuti bjesnoću.
Briga o psu je važna. Skrbnik psa se treba ponašati odgovorno prema svojem psu i ne smije ga zanemarivati s obzirom na smještaj, zdravlje, ishranu i njegu te ga ne smije napustiti. Držite svojeg psa u kući ili dvorištu, a prilikom šetnje držite ga pod nadzorom i ne dopustite nekontrolirano kretanje. Uvijek počistite izmet za svojim psom i budite primjer drugim ljudima koji to ne čine.

ZAŠTITA PASA
Psima se moraju osigurati uvjeti držanja u skladu s njihovim potrebama. Potrebno im je osigurati redovitu hranu i vodu, uredno mjesto boravka i redovite šetnje.
U manjim, osobito ruralnim sredinama, pse često drže na lancu. Lanac ih sputava u kretanju i prisiljava ih da život provedu u bijednim uvjetima. Često se ne mogu zaštititi od vremenskih uvjeta, jedu i obavljaju nuždu na istome mjestu, a brojni su slučajevi da mi se lanac ureže u vrat. No, najveća patnja pasa na lancu je psihička. Tim vrlo društvenim životinjama, željnima druženja i kretanja, svaki dan na lancu je nastavak agonije. Frustrirani i tužni, često polude, pa i postanu agresivni zbog takvog načina ophođenja.
Budite dobar prijatelj svojem psu jer oni su veliki prijatelji čovjeka.

OZNAČAVANJE PSA MIKROČIPOM
Pravilnikom o označavanju pasa (NN broj 72/10) propisano je da svi psi u Republici Hrvatskoj moraju biti označeni mikročipom.
Mikročip je neškodljiva, samoočitavajuća, pasivna naprava s radiofrekvencijom koja se bez opasnosti usađuje u tijelo životinje. Uvođenjem mikročipiranja znatno je olakšano praćenje populacije pasa, odnosno osigurana sljedivost životinja s posebnim naglaskom na kontrolu zaraznih bolesti posebice bjesnoće.
Budući se mikročip ne može izmijeniti ili ukloniti, mikročip pomaže pri vraćanju nađene životinje njezinom skrbniku.
Svi psi koji su označeni mikročipom i cijepljeni protiv bjesnoće upisuju se u Središnji upisnik pasa.
Psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od štenjenja.
Cijepljenje psa, označavanje mikročipom te uvođenje u Središnji upisnik provode veterinari u veterinarskim organizacijama i praksama.

CIJEPLJENJE PSA PROTIV BJESNOĆE
Važno je voditi brigu o zdravlju svojeg psa te ga redovito cijepiti protiv bjesnoće. Psi stariji od tri mjeseca moraju, jednom godišnje, biti cijepljeni protiv bjesnoće na čitavom području Republike Hrvatske, s time da između dva cijepljenja ne smije proteći više od 12 mjeseci.
Prilikom cijepljenja psa protiv bjesnoće mora biti provedeno čišćenje protiv unutarnjih nametnika (gliste, trakavica i sl.). Tretirajte svog psa protiv vanjskih nametnika također (krpelji, buhe)
Cijepljenje psa protiv bjesnoće propisano je Zakonom te je istim Zakonom i kažnjivo ukoliko pas nije cijepljen. Pse šteneće dobi preporučeno je cijepiti i protiv zaraznih bolesti u dogovoru s vašim veterinarom.
Veterinar po označavanju i cijepljenju psa izdaje Putovnicu za kućne ljubimce. To je javna isprava koja prati životinju.

KASTRACIJA/STERILIZACIJA PASA
Skrbnik psa dužan je prema Zakonu o zaštiti životinja osigurati kontrolu razmnožavanja svog psa te metodama kao što su izolacija ženke u vrijeme tjeranja, sterilizacija ili kastracija spriječiti rođenje neželjenog potomstva.
Kastracija životinja je važna za same životinje, za životinje koje ih okružuju, za njihove skrbnike, kao najbolji način prevencije neželjenih štenaca te kao prevencija od upala, tumora reproduktivnih organa i ostalih, često i smrtonosnih bolesti životinja.
Zbog sve većeg broja populacije pasa lutalica, kastracija je jedini način da se sačuvaju životi i da se odgovorno pobrinemo o njima.
Jeste li znali da samo jedna kujica i njezino potomstvo u sedam godina mogu na svijet donijeti 67000 pasa i da čak 25% čistokrvnih pasa veći dio svojeg života provede u skloništu.
Zato kastrirajte svoje pse kako biste spriječili patnju i smrt i omogućili životinjama dug i miran suživot s ljudima i ostalim životinjama.

ŠTO UČINITI AKO STE PRONAŠLI NAPUŠTENOG PSA
Ako ste pronašli napuštenog psa na području Međimurske Županije, kontaktirajte komunalnog redara vašeg Grada ili Općine. Prema Ugovoru o zbrinjavanju napuštenih životinja potpisanim sa Skloništem za životinje Prijatelji, komunalni redar će izdati nalog te će pas biti otpremljen u karantenu gdje će provesti 10 dana, a potom će ga pod svoju skrb preuzeti Sklonište za životinje Prijatelji.

UDOMLJAVANJE PASA
Želite li udomiti psa, posjetite Sklonište za životinje Prijatelji u Čakovcu na adresi Carinski odvojak bb ili nas kontaktirajte preko web stranica ili telefonom.
www.prijatelji-zivotinja.org
091-8988-004

Vaša fotografija

Pošaljite nam Vaše fotografije koje zaslužuju svoje mjesto na web stranici turističke zajednice

info@tz-ms.hr

Društvene Mreže

Facebook

Vaš prijedlog

Pomozite nam da zajedno poboljšamo web stranicu Turističke zajednice

info@tz-ms.hr